Dimecres 24 Novembre 2021

Diverses persones expertes coincideixen en que cal replantejar la mobilitat urbana per millorar aspectes com la salut pública i la protecció del medi ambient, tenint en compte que la ciutadania és diversa
Aquest dimarts, 23 de novembre, va tenir lloc la segona jornada del cicle sobre el model urbà de l’entorn de la Colònia Güell, dedicada a la mobilitat i al medi ambient. Totes les persones expertes participants van coincidir en la necessitat de fer canvis en la mobilitat, tot i que van remarcar la complexitat d’aquest repte.
El primer en intervenir va ser Andreu Ulied, enginyer de Camins, Canals i Ports de l’equip redactor del PDU, qui va explicar que cal “crear espais lliures de trànsit o pacificats i concentrar la mobilitat en vehicles en grans artèries o eixos principals, per tal d’alliberar els centres urbans del trànsit”. També va remarcar que és necessari potenciar el transport públic que, a més, “són espais de convivència de les persones”. Ulied va explicar com la millora de la mobilitat també està relacionada amb la salut pública, en tant que pot afavorir l’activitat física, reduir la contaminació de l’aire i el soroll. “Les ciutats més saludables són aquelles on hi ha més espai per caminar i menys cotxes”, va dir.
Màrius Navazo, geògraf consultor de mobilitat a GEA21, va coincidir en que “necessitem menys cotxes circulant cada dia, tant de combustibles com elèctrics”. Per a Navazo, el que resol tots els reptes de salut i ambientals en aquest sentit, és utilitzar altres formes de transports com anar a peu, la bicicleta o el transport col·lectiu. Malgrat tot, va puntualitzar que “no vol dir que no fem servir el cotxe, sinó que hem de valorar bé quan el necessitem”. Una altra idea que va sorgir durant la jornada, va ser la del model de ciutat basat en les persones.
En opinió de Sara Ortiz, sociòloga i urbanista especialitzada en mobilitat i seguretat urbana des d’una perspectiva feminista interseccional (Col·lectiu Punt 6), “hem creat models de ciutat basats en un model de persona, amb una mirada androcèntrica, que no responen a la diversitat de persones”. Ortiz va explicar que la mobilitat ocupacional (la relacionada amb el treball i els estudis) no és la majoritària, sinó que ho és la mobilitat vinculada a les cures (esfera domèstica). Durant la seva intervenció, Ortiz també va explicar les diferències en la mobilitat d’homes i dones, com afecta la contaminació a les dones i la necessitat de fer ciutats segures lliures de violències masclistes. En la mateixa línia, Maria Buhigas, arquitecta urbanista especialitzada en estratègia urbana i desenvolupament local (Urban-Facts), va exposar que “un dels reptes de la ciutat contemporània és assumir que no hi ha un sol perfil de persona, ni de ciutadà”. “Cal gestionar la diversitat d’expectatives, situacions, condicions i necessitats i, tot això, plens de contradiccions amb nosaltres mateixos; aquest és el gran repte”, va dir, després d’explicar que “actualment, l’urbanisme és una eina per gestionar el territori i hem de veure com adeqüem allò que ja tenim a les demandes que col·lectivament estem posant sobre la taula”.
Per últim, Sandra García, ambientòloga de l’equip redactor del PDU, va apostar per incrementar el verd urbà i per l’urbanisme biolífic (amb la natura com a font d’inspiració) per afavorir la connectivitat ecològica i social a l’entorn de la Colònia Güell. García també va destacar els efectes positius de la natura en la salut física i mental i en el benestar emocional de les persones. La seva exposició va acabar amb exemples com l’anella verda de Vic o la de Terrassa.
En la seva intervenció final, Xavier Isart, gerent del Consorci de l’entorn de la Colònia Güell, va destacar la voluntat que el model urbà d’aquest territori sigui sostenible des del punt de vista social, ambiental i econòmic. Isart va convidar tota la ciutadana a participar en la tercera i última jornada, prevista per al 30 de novembre, on es parlarà sobre habitatge i model urbà. Es podrà seguir en directe a Youtube a partir de les 18 h.
Per a més informació: https://participa.gencat.cat/processes/avancpduentorncoloniaguell